امروز میخوایم در مورد دیابت و مصرف عسل صحبت کنیم؛ اینکه بدونیم عسل واسه ی افراد دیابتی مضره، یا مفید!؟ اصلاً تأثیری روی مقدار قند خون داره یا نه؟
اما اصلاً دیابت چی هست؟ دیابت شیرین (diabetes mellitus) که معمولاً همون دیابت رو براش به کار می برن، مجموعه مشکلات متابولیکی (سوخت و ساز بدن) هستند که باعث میشن قند خون برای مدتی طولانی از حد طبیعی بالاتر بره. نشانه های متداول دیابت، تکرر ادرار، گرسنگی و تشنگی غیر طبیعی هستن. اگه دیابت درمان نشه، مشکلات زیادی رو به همراه داره. آسیب جدی به کلیه ها، کبد، چشم ها و حتی دچار شدن به کما از عواقب خطرناک درمان نکردن دیابته.
حالا چرا انسانها به دیابت مبتلا میشن؟ دیابت به دو علت اتفاق می افته: یکی اینکه لوزالمعده توانایی تولید مقدار مناسب انسولین رو نداره، و یکی دیگه اینکه سلولها به انسولین تولید شده توسط لوزالمعده پاسخ مناسب رو نمیدن.
توی پرانتز: (انسولین چی هست؟... انسولین به زبان ساده کلید باز کردن انبار قند و چربی و استفاده ی اون توسط بدنه. به زبان علمی تر، انسولین یه نوع هورمونه که داخل لوزالمعده تولید میشه و سه وظیفه ی مهم داره: 1) تنظیم سوخت و ساز قندها 2) تنظیم سوخت و ساز چربی ها و 3) جلوگیری از تولید گلوکز توسط کبد. البته انسولین بیشتر دستور میده که چربی داخل بافتها ذخیره بشه تا اینکه تبدیل به انرژی بشه.)... بحث انسولین خیلی طولانی و پیچیده اس، اگه بتونم یه متن کامل رو براتون ترجمه می کنم و میذارم داخل سایت.
دیابت سه نوع اصلی داره:
دیابت نوع 1: این دیابت بخاطر ناتوانی لوزالمعده در تولید انسولین بوجود میاد. قبلا به این نوع دیابت ، دیابت کودکان، یا دیابت وابسته به انسولین هم گفته می شد. دلیل این امر هنوز نامشخص است.
دیابت نوع 2: این نوع دیابت به خاطر درست جواب ندادن سلولها به انسولین تولید شده بوجود میاد. یعنی چی؟ همونطور که گفتیم، انسولین کلید باز کردن انبار قنده، حالا وقتی این کلید، درست نباشه یا مثلاً کج باشه، نمیشه در انبار رو باز کرد... پس به همین دلیل هم سلولهای نمی تونن از این کلید استفاده کنن. قبلاً به این نوع دیابت میگفتن: دیابت غیروابسته به انسولین یا دیابت اولیه ی بزرگسالان. علت اصلی این نوع دیابت، وزن زیاد و تحرک کم هستش.
دیابت بارداری: در دوران بارداری اتفاق می افته، بدون اینکه سابقه ی قبلی ابتلا به دیابت دیده شده باشه. معمولاً مقطعیه و بعد از مدتی رفع میشه.
کنترل وزن، عدم استفاده از تنباکو و محصولات فرعیش، و همچنین تغذیه ی مناسب برای پیشگیری از این بیماری خطرناک خیلی مهمه. همینطور کنترل فشار خون برای افراد دیابتی همیشه باید انجام بشه.
دیابت نوع 1 با تزریق انسولین کنترل و احتمالاً درمان میشه و دیابت نوع 2 هم با دارو درمانی، همراه با یا بدون انسولین کنترل و درمان میشه.
خب بریم سر بحث اصلیمون: عسل برای دیابت چه حکمی داره؟
برای یه بیمار دیابتی، کنترل مقدار دریافتی کربوهیدراتها توی برنامه ی غذاییش به شدت اهمیت داره. چون حقیقتاً مسئله ی زندگی و مرگ طرف در میونه. مصرف نامنظم و بدون برنامه ی قندها میتونه صدمات جبران ناپذیری به همراه داشته باشه.
باید به این نکته دقت کنین، که عسل، مثل هر ماده ی شیرین دیگه ای، از کربوهیدراتها یا همون قندها تشکیل شده. وقتی از پزشکتون بپرسین که من عسل مصرف کنم یا نه، شاید جواب این باشه: نه نه نه نه!!!!
ولی بهتره بدونین، عسل طبیعی، اگه مقدار ساکارزش پایین باشه، برای افراد دیابتی مفیده. چطور؟
ببینید، قندهای عسل، قندهای ساده هستن: مثل گلوکز، فروکتوز و... اما قند موجود توی شکر، ساکارز هستش، ساکارز یه قند پیچیده اس که اول باید داخل بدن شکسته بشه و تبدیل به گلوکز بشه.
قند اصلی مورد استفاده ی بدن، گلوکز هستش.
حالا ما باید عسل استفاده کنیم یا نه؟ عسل انرژی بیشتری توی خودش داره، راحتتر مورد استفاده ی بدن قرار میگیره و از همه مهمتر اینکه نیاز کمتری به انسولین داره تا جذب بشه، اما... اما... اما، نباید بی رویه و به این امید که "عسل درمان همه ی بیماریهاست!!!" استفاده بشه.
بعد از یه تحقیق، متوجه شدن که عسل روی کنترل وزن و همچنین لیپیدهای خونی بیماران دیابتی تأثیر مثبت داره و برای همین، توصیه میشه مصرف عسل طبیعی جایگزین مصرف شکر بشه. یعنی اگه عسل مصرف بشه، دیگه شکر به هر شکل و نوعیش کنار گذاشته بشه.
دقت کنید: کمترین میزان ساکارز در عسل گشنیز، شوید و بعضی اوقات جعفری وجود داره. چیزی در حدود 0.2 درصد.
باز هم دقت کنید: عسل کُنار برای دیابتی ها اصلاً مناسب نیست، چون ساکارز بالایی داره.
و باز هم دقت کنید: مصرف بی رویه و خودسرانه ی هر ماده ی شیرینی، من جمله عسل، بدون مشورت با پزشک و کنترل مواد غذایی دریافتی، می تونه صدمات جبران ناپذیری به جا بذاره.
همیشه سلامت باشین
www.asaltop.ir